W poszukiwaniu kaszubskiego smaku w Gminie Karsin
Jak pewnie zdołaliście zauważyć lubimy sięgać do skarbnicy polskich przysłów. Tak też natrafiliśmy na jeden z blogów kulinarnych na którym autorzy zamieścili listę przysłów związanych z jedzeniem. Nam osobiście spodobało się jedno z nich. "Każdy posiłek to podróż w krainę smaku...". To prawda! Kto z nas nie lubi jeść? Pewnie nie ma takich osób. Znajdą się owszem ci, którzy będą przestrzegać różnego rodzaju diet. Ok. Fajnie. Dbamy o linie. Unikamy zbędnych kilogramów. Umiar jest jak najbardziej wskazany. Jednak zawsze "każdy posiłek to podróż w krainę smaku". Dodajmy w krainę smaku kuchni regionalnej bo o niej dzisiaj chcemy pisać. Zapytaliśmy panią Halinę Rogińską z Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego "Kościerska Chata" o typowe kaszubskie potrawy, które poleca: "Kaszuby posiadają bogate dziedzictwo, a jednym z elementów jest kuchnia kaszubska, która wykorzystuje bogactwo lasów, jezior, sadów, łąk, pól i mórz. Wśród przysmaków tej kuchni mogę wymienić - ruchanki (placki na bazie ciasta chlebowego), frikasy (znana nam z różnych uroczystości potrawka z kurczaka), golce (kluski ziemniaczane) oraz potrawy z ryb w galarecie i w zalewie octowej. Są to tylko przykładowe potrawy. Kuchnia kaszubska uzależniona jest od pory roku".
Ślinka aż cieknie już gdy tylko słyszymy o takich smakołykach. Pani Halina specjalnie dla naszych Czytelników udostępniła przepis na przygotowanie kaszubskiej potrawy. Może ktoś z Was podejmie się kulinarnego wyzwania przygotowania regionalnego specjału? Marzy nam się zorganizowanie konkursu kulinarnego dla naszych Czytelników. Być może uda się nam ziścić nasze plany i taką zabawę konkursową zorganizujemy. Wszystko zależy od Was!
Zupa szczawiowa
Składniki:
2 litry wody
Włoszczyzna
Włoszczyzna
4-5 ziemniaków ( pokroić w kostkę)
20 dkg boczku wędzonego
Ok. 15 dag szczawiu
1 szklanka śmietany 30 %
2-3 łyżki mąki
5 jajek
Sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Warzywa, ziemniaki , boczek gotujemy lekko posolonej wodzie
ok. 15 min.
Dodajemy pokrojony szczaw i zagotowujemy dosypując odrobinę
cukru.
Ze śmietany i mąki
robimy zawiesinę i zagęszczamy nią zupę.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki i wykładamy na
talerz polewając zupą szczawiową.
Stoisko KGW Górki w Centrum Informacji Turystycznej we Wielu /fot. PB/ |
- Pizzeria "Pako" ul. Długa 143 Karsin tel. 58 687 33 76,
- "Remus" ul. Długa 182 Karsin tel. 58 687 32 22,
- Pizzeria "Pacyfic" ul. Główna 7 Wiele tel. 58 687 35 18
- Restauracja "Kamienna" ul. Główna ? Wiele tel.,
- Karczma "Złota Rybka" Borsk tel. 505 131 368,
- Restauracja na Półwyspie Lipa tel. 58 687 32 45,
- Restauracja "Wdzydzana" Borsk Czarnowodzianka tel. 518 974 029,
- Karczma w Ośrodku Wczasowym "Largo" tel. 58 687 31 87.
Zapraszamy do Serca Kaszub na weekendowy, wakacyjny czy urlopowy posiłek gdyż "każdy posiłek to podróż w krainę smaku". Szczególnie w krainę kulinarnego smaku kaszubskiego. Jest to boski smak. Przekonajcie się sami! W załączniku przedstawiamy kilka przykładowych menu potraw serwowanych w gastronomiach na terenie Gminy Karsin.
Polecam restaurację "Remus" Kuchnia domowa,pyszna i nie drogo.Golonka palce lizać ! :)
OdpowiedzUsuńJa się podejmuję zrobienia tych dań.
OdpowiedzUsuń